luni, 12 aprilie 2010

TORT DOBOS


Acest minunat tort dobos,care are intradevar o adevarata istorie,pe care nu are rost sa vi-o zic eu acuma este intradevar foooarte bun.Reteta o am in felul urmator:
Pentru foile blat ne trebuie:
  • 6 oua
  • 150 gr. zahar
  • 75 gr. faina
  • 25 gr. amidon
  • 1 fiola vanilie
  • sare
Albusele de la cele 6 oua se bat spuma cu un praf de sare si zaharul.Galbenusurile se freaca cu fiola de vanilie si se pun peste albusuri.Amidonul se amesteca cu faina si se adauga la compozitia de mai sus amestecind usor de jos in sus.Foile se fac subtiri cum doriti rotunde,patrate sau dreptunghiulare.Eu am impartit aluatul in trei si am copt trei foi subtiri in tava cea mare de la aragaz pina s-au aurit usor pe margini.Aveti mare grija ca se fac repede.Dupa ce s-au racit foile le-am taiat in doua pe lungime si am obtinut 6 foi.Ma scuzati ca am inversat putin pozele.
CREMA:
  • 4 oua
  • 180 gr. zahar
  • 150 gr. ciocolata
  • 250 gr. unt
Ouale ,zaharul si ciocolata se fierb pe aburi pina se ingroasa.Se lasa la racit, iar cind este rece se amesteca cu untul si se freaca bine cu mixerul.






Am umplut foile cu crema, iar una dintre foi am oprit-o pentru a pune caramel peste ea.


Pentru caramel ne trebuie:
  • 200 gr. zahar
  • 8 linguri apa
  • 4 linguri zeama de lamiie
Se pun toate intro craticioara pe foc mestecind din cind in cind si fiind atente sa nu sa arda.Asa trebuie sa arate,dar nu va speriati de spuma ca se trage imediat ce il luam de pe foc.


Foaia oprita se taie dupa preferinta si se pune zaharul caramel peste.Se lasa sa se raceasca si se pune peste tort.POFTA BUNA!





8 comentarii:

  1. Foarte bine arata... imi place mult dobosul, doar ca eu nu pun si traditionalul caramel deasupra... nu m-am incumetat... Felicitari...

    RăspundețiȘtergere
  2. Lili,foarte bine arata si e foarte bun dobosul,in curand am sa-l fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce pofta mi-ai facut si e de abia 9:30.Toata ziua o sa-mi stea gandul la dobosul tau.Arata super.
    O zi faina.

    RăspundețiȘtergere
  4. Woooaaauuu ce bine arata,de muuuult nu l-am mai facut!Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata minunat,l-am facut si eu o data si a iesit o bunatate!Te asteapta la mine pe blog cateva premii,te astept sa le ridici,pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Wooooooooau!Fetelor chiar nu ma asteptam la asa o ploaie de comentarii.Felis sa sti ca nici eu nu m-am incumetat sa pun caramelul pe el,pina acuma de Florii cind mi-am luat"inima in dinti"si l-am pus.Iti multumesc Daniela,ai un blog frmos.Am sa te trec in lista mea.Lisa draga iti multumesc,iar acum il astept pe al tau.Micule draga multumesc si imi pare rau ca ti-am facut pofta asa de dimineata cu el,dar nici nu mai am.S-a topit intr-o clipa.Mirela si tie iti multumesc foarte mult.Gabriela si tie iti multumesc.Fetelor imi cer scuze ca am scris toate comentariile intr-unul singur,va pup pe toate si va doresc o seara frumoasa tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  7. arata ft bine tortul asta.felicitari ;)

    RăspundețiȘtergere