luni, 19 decembrie 2011

BRIOSE CU PERE SI CIOCOLATA

Ingrediente:

  • 2 oua
  • 1 cana de zahar
  • 1/2 cana ulei
  • 1/2 cana lapte
  • 2 cani de faina
  • esenta de vanilie
  • 1 para mare sau 2 mai mici
  • 100 gr. ciocolata cu lapte
  • fulgi de migdale
 
Se sparg ouale intrergi intr-un castron, se adauga zaharul si se mixeaza putin.Adaugam uleiul,laptele,aromele si faina amestecata cu praful de copt.Perele se curata de coaja si de casuta cu simburi le taiem cubulete si le punem peste aluat impreuna cu ciocolata taiata bucati.Punem aluatul in formele de briose  si dam la cuptorul incins dinainte pentru circa 30  minute.(facem testul cu scobitoarea).POFTA BUNA!







duminică, 18 decembrie 2011

BRIOSE CU CAFEA SI NUCI

De cind am descoperit reteta de chec economic pe blogul Laurei nu am mai incercat alte retete nici de chec,dar nici de briose.Este o reteta simpla si deosebit de gustoasa.Iar dupa cum spunea si Laura ,daca adaugam unul sau doua ingrediente in plus putem face niste briose sau chec cu ce aroma dorim.
Ingrediente:

  • 2 oua
  • 1 cana de zahar
  • 1/2 cana lapte
  • 1/2 cana ulei
  • 2 cani faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingura de ness
  • 100 gr. nuci prajite 
Se face compozitia ca la checul economic,iar la final se pune nessul si nuca.Se pune aluatul in forme de briose si se da la cuptor la foc potrivit pentru circa 30 minute(aicea depinde si de cuptor oricum stati cu ochii pe ele).POFTA BUNA! 






miercuri, 14 decembrie 2011

PIZZA CU SALAM

Ingrediente aluat:
  • 1 kg. faina
  • 50 gr. drojdie proaspata
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 1/2 lingurita sare 
  • apa calduta 
  • 75-100 ml. ulei de masline
Pentru inceput facem maiaua din drojdie,zahar si o cana de apa calduta.Punem faina intr-un vas,adaugam maiaua,sarea si incepem sa framintam cu apa calduta pina obtinem un aluat elastic dupa care punem uleiul si mai framintam pina intra uleiul in aluat.Acoperim aluatul cu un servet curat si il lasam la dospit la loc cald pentru 30 minute.


Pentru pus deasupra:

  • salam felii
  • ciuperci proaspete taiate felii sau din conserva
  • cascaval ras
  • masline
  • suc de rosii
  • busuioc uscat
Se imparte aluatul in 4 bucati,se intinde cu mina in tava unsa cu ulei in forma rotunda.peste aluat punem 2-3 linguri suc de rosii,presaram busuioc uscat,punem salamul,sunca,ciupercile,maslinele si dam tava la cuptor la foc potrivit.Este gata cind incepe sa se aureasca pe margini.Inainte de a fi gata cu  scoatem tava din cuptor, presaram cascaval deasupra si mai dam tava la cuptor pentru 5 minute.Se scoate,se portioneaza si se serveste cu mare pofta.Dupa dorinta putem servi cu ketchap si ulei de masline aromatizat.POFTA BUNA!
   





marți, 13 decembrie 2011

WAFE

Ingrediente:
  • 3 oua
  • 4-5 linguri de zahar
  • 100 ml. lapte
  • 1 esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt
  • 100 gr. unt
  • faina cit sa iasa un aluat gros ca smintina
Se bat ouale,untul,zaharul si vanilia cu mixerul.Se adauga laptele,faina,praful de copt si se bate in continuare cu mixerul pina se incorporeaza faina.Lasam compozitia la odihnit 10 minute.Incingem aparatul si coacem wafele.Se pot servi cu dulceata,fructe proaspete,ciocolata sau ca atare doar pudrate cu putin zahar pudra.POFTA BUNA!

marți, 29 noiembrie 2011

ARDEI UMPLUTI SCAZUTI

Ingrediente:
  • 1 kg. carne tocata
  • 1 kg. ardei gras
  • 2 cepe
  •  patrunjel verde tocat
  • 150-200 gr. orez
  • 2 oua
  • 1 morcov
  • 2-3 fire de telina verde
  • sare,piper dupa gust
  • un praf de nucsoara
  • 4-5  linguri  pasta de rosii
  • ulei
Carnea se amesteca cu ouale,patrunjelul,o ceapa taiata marunt,orezul spalat,sare,piper dupa gust si nucsoara.Ardeii se curata de cotoare,se spala si se umple cu umplutura de carne.Morcovul si ceapa se curata .se taie cubulete(sau se dau pe razatoarea cu ochiuri mari) si se pun la calit in citeva linguri de ulei.Dupa ce s-au calit putin punem pasta de rosii,amestecam bine,punem ardeii,frunzele de telina  si apa pina la nivelul ardeilor.Lasm sa fiarba pina scade.POFTA BUNA!







duminică, 20 noiembrie 2011

ESPRESSO CLINKER

Ingrediente:
  • 100 gr. ciocolata amaruie
  • 1 lingura de ulei
  • 1 lingura de ness 
  • 3 linguri miere (60 gr.)
  • 2 oua
  • 200 gr. faina
  • 100 gr. zahar  pudra
  • 1 lingura de cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 50 gr. zahar pudra pentru tavalit
Se pune ciocolata si uleiul la topit.Cind s-a topit se da putin deoparte (citeva minute),iar dupa aceea se adauga nessul,zaharul,mierea,zaharul vanilat,ouale si se amesteca energic pina devine o pasta viscoasa.Intr-un castron se pune faina,cacaoa,praful de copt si sarea,se amesteca bine si punem peste compozitia de ciocolata.Se framinta bine,il invelim in folie alimentara si il punem pentru 2 ore la frigider.(Ideal ar fi sa lasam aluatul peste noapte la frigider).Scoatem aluatul din frigider,formam bilute pe care le dam prin zahar pudra,le punem in tava pe hirtie de copt si le dam la cuptorul incins dinainte pentru 10 minute.POFTA BUNA! 




POGACI CU VARZA

Ingrediente:
  • 1 kg. faina
  • 500 gr. margarina
  • 375 gr. smintina
  • 100 gr. lapte
  • 2 oua
  • 2 lingurite de sare
  • 50 gr. drojdie
  • 1 lingura de zahar
  • 1 capatina de varza verde 
  • ulei 
  • sare
  • piper
  • susan
Facem o maia din drojdie,laptele caldut si zaharul.Faina se amesteca bine cu margarina,se adauga maiaua,smintina, 1 ou, 1 lingurita de sarea si se framinta un aluat pe care il lasam la dospit pina isi dubleaza volumul.
Varza o taiem fideluta,o frecam putin cu 1 lingurita de sare si o punem la calit in 3-4 linguri de ulei.Cind este gata punem piper proaspat macinat dupa gust si o lasam la racit.
Dupa ce aluatul a crescut il intindem intr-o foaie groasa de 1 cm. punem varza racita peste si il impaturam ca la haios,dupa care imediat il intindem iarasi intr-o foaie groasa de 3-4 cm. Decupam din aluat cu paharul sau o forma rotunda pogacile ,le punem in tava pe hirtie de copt,le ungem cu ou batut ,presaram putin susan deasupra si le dam la cuptorul incins dinainte pina incep sa se rumeneasca.POFTA BUNA!






vineri, 18 noiembrie 2011

TOCANITA DE PUI CU CIUPERCI

Ingrediente:
  •  carne de pui
  • 2 cepe 
  • ciuperci champignon
  • 2-3  catei de usturoi
  • 1 ardei rosu
  • 1-2 linguri faina sau amidon alimentar
  • lapte
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • un virf de cutit nucsoara macinata
  • 3-4 linguri ulei
Punem carnea de pui presarata cu sare si piper dupa gust intr-o tigaie cu ulei  la foc mic si o lasam sa se prajeasca pe toate partile.Intre timp curatam ciupercile de pielita,le trecem sub un jet de apa rece si le lasam la scurs intr-o strecuratoare.Ceapa si ardeiul le taiem marunt.Dupa ce carne de pui s-a rumenit pe ambele parti adaugam ceapa si o lasam la calit pina devine transparenta.Adaugam usturoiul taiat marunt,ardeiul si mai lasam sa se caleasca putin,dupa care adaugam ciupercile taiate dupa preferinta.Lasam totul pe foc pina scade zeama lasata de ciuperci,dupa care tragem compozitia intr-o parte a tigaii,iar in locul ramas gol(in ulei) punem faina si lasam putin pina se infierbinta  faina(atentie! nu lasati mai mult deoarece faina se rumeneste),dupa care punem laptele.Lasam pe foc mestecind continu pina compozitia se ingroasa putin.Adaugam nucsoara,sare si piper dupa gust,iar la final dupa ce am stins focul punem patrunjelul taiat marunt.Daca folositi amidon alimentar acesta se dizolva mai intii in lapte dupa care se toarna peste compozitia de ciuperci.Se serveste cu mamaliguta calda si muraturi.POFTA BUNA!





miercuri, 16 noiembrie 2011

SUC DE ROSII

Cantitati exacte la aceasta reteta nu va pot da deoarece eu o fac dupa gust,iar cind am facut-o am uitat sa cintaresc zaharul si sarea.
Ingrediente:

  • rosii coapte
  • sare dupa gust
  • zahar dupa gust
  • telina frunze
Se spala rosiile si se dau prin masina de tocat rosii (aceea ce separa semintele si coaja de pulpa).Sucul obtinut se pune la fiert impreuna cu telina frunze(legata cu ata),sare si zahar dupa gust.Daca vreti suc de rosii il lasati sa fiarba cel putin 30 minute din momentul in care a inceput sa fiarba.Daca vreti un suc de rosii mai gros sau bulion il lasati sa fiarba pina capata consistenta dorita.La final se scoate telina ,se pune in sticle sterilizate,se capseaza imediat si se baga intre paturi pina se raceste.POFTA BUNA!

ARDEI IUTI CU CEAPA

Ingrediente:

  • 1 kg. ardei iuti
  • 500 gr. ceapa
  • 4-5  linguri zahar(optional)
  • 1/2 litru otet
  • 1/2 litru apa
  • 2 linguri sare grunjoasa neiodata
Ardeii se spala, se taie felii si se pun intr-un vas incapator.Peste ardei adaugam ceapa curatata si taiata julien.Peste ceapa si ardei punem restul ingredientelor si lasam jumatate de ora pentru a se topi zaharul si sarea(mestecind din cind in cind).Punem amestecul de ardei in borcane ,punem capacul si le depozitam in camara.POFTA BUNA!

SALATA DE ARDEI COPTI CU ROSII

Ingrediente:

  • ardei grasi
  • rosii
  • usturoi
  • sare,piper
  • ulei de masline(optional)
Se spala ardeii,se usuca,se ung cu putin ulei si se pun intr-o tigaie la copt.P.S.-Daca ii coaceti pe gratar gustul va fi si mai bun.Dupa ce s-au copt pe toate partile ii scoatem intr-un castron,ii presaram cu putina sare, ii acoperim cu un prosop de bucatarie si ii lasam pina se racesc,dupa care ii curatam de pielita.Ardeii curatati ii punem intr-un castron de salata,adaugam rosiile taiate,usturoi zdrobit,sare,piper dupa gust si putin ulei.Se mai lasa putin sa se intrepatrunda aromele,dupa care se poate servi.Cantitati nu am dat deoarece fiecare pune din ingrediente dupa gust.POFTA BUNA!