miercuri, 30 iunie 2010

DESERT CU IAURT

Este un desert foarte bun si foarte usor de facut,mai ales in zilele caniculare de vara.Pentru al prepara avem nevoie de urmatoarele:
  • 1.600 kg. iaurt natural (4 cutii mari de 400 gr.)
  • 24 linguri de zahar
  • 4 plicuri de gelatina
  • 2 lingurite de ness(2 pliculete)
  • biscuiti simpli
  • fructe de care doriti poate sa fie si din compot
  • 2 pliculete de zahar vanilat
Iaurtul se imparte in doua,intr-o parte punem nessul si 12 linguri de zahar,iar in cealalta parte punem zaharul vanilat si 12 linguri de zahar.Curatam fructele daca sint proaspete si le taiem,iar daca sint din compot le punem la scurs.Gelatina o punem la inmuiat in apa rece  conform instructiunilor de pe plic,o incalzim putin pina se dizolva(eu o pun un pic la microunde) si jumatate din ea o punem in iaurtul cu ness,iar cealalta jumatate o punem in iaurtul cu vanilie.Tapetam cu folie alimentara doua tavi de chec,punem un strat de biscuiti,iaurtul cu ness pe care bineinteles il impartim in doua pentru cele doua tavi,alt strat de biscuiti,iaurtul cu vanilie in care am adaugat fructele,iar la urma punem biscuiti.Tragem marginile foliei peste biscuiti si dam tavile la rece pentru cel putin 2-3 ore.Eu o fac seara si o las pina a doua zi.POFTA BUNA!











marți, 29 iunie 2010

SARATELE FRAGEDE

Ingrediente:
  • 1 kg. faina
  • 200 gr. untura
  • 250 gr. margarina
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 3 lingurite de sare
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingura de smintina
  • 100 ml. lapte
  • drojdie cit o nuca mai mare
  • susan,mac
Drojdia se amesteca cu laptele caldut si zaharul.Faina se amesteca bine cu untura si margarina,pina se obtine un aluat sfarimicios.Se adauga galbenusurile frecate cu sare,drojdia inmuiata in lapte,smintina si se framinta un aluat care se intinde pe planseta de lucru,se unge cu oul batut,se presara susan sau mac si se rade cascavalul pe razatoarea cu ochiuri mici.Se taie aluatul bastonase,se pun in tava pe hirtie de copt si se coc la foc tare 20-25 minute.POFTA BUNA!



marți, 15 iunie 2010

CORNULETE FRAGEDE




Cred ca multe dintre voi aveti deja aceasta reteta,pentru ca eu o am de 17 ani.Sint foarte bune,fragede de ti se topesc in gura si se pot pastra chiar si o luna de zile intr-o cutie de metal inchisa ermetic.Pentru aluat avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 500 gr. faina alba
  • 3 galbenusuri
  • 250 gr. untura
  • 200 gr. de smintina
  • putina sare
Faina se freaca bine cu untura.Adaugam galbenusurile frecate cu putina,smintina si framintam un aluat,pe care il lasam la odihnit 20-30 minute.Rupem din aluat cite o bucatica pe care o intindem cu sucitorul pe masa de lucru in forma de cerc.Taiem cercul obtinut in 8 cu ajutorul unui cutit sau pinten,iar la capatul cel lat punem umplutura,care poate sa fie:rahat,dulceata amestecata cu nuca macinata,fructe confiate,magiun de prune....Rulam de la exterior spre interior,le punem in tava pe hirtie de copt si le dam la cuptor pentru 20-25 minute(pina se rumenesc putin la capete).Calde le dam prin zahar pudra vanilat.POFTA BUNA!





duminică, 13 iunie 2010

PASTE CU NUCA


O reteta foarte buna,usor de facut si care noua ne place foarte mult.Avem nevoie de:
  • paste fainoase(de orice fel)
  • nuca macinata
  • zahar
  • putin ulei
Se fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj,in apa cu putina sare.Dupa fierbere se scurg de apa,se clatesc sub jet de apa rece si se lasa la scurs.Intr-o cratita se pune putin ulei,iar cind este incins se pun pastele scurse de apa.Se mesteca de citeva ori in ele si se trag deoparte.Adaugam nuca si zahar dupa gust,dupa care servim.POFTA BUNA!



CARTOFI NOI CU PATRUNJEL


Este o reteta de garnitura foarte simpla si foarte gustoasa,pe care noi o mincam pe toata perioada verii.Nupot sa o descriu in cantitati exacte,deoarece eu o fac ochiometric in functie de cite persoane sintem la masa.Pentru a o prepara avem nevoie de urmatoarele:
  • cartofi noi
  • patrunjel verde din belsug
  • sare
  • piper
  • ulei
Cartofii se spala si se pun la fiert in apa cu putina sare.Dupa ce au fiert se strecoara apa de pe ei si se lasa un pic la racit,dupa care se curata de coaja si se taie cubulete.Punem o cratita pe foc cu putin ulei,adaugam cartofii,sare,piper(dupa gust) si patrunjelul spalat si taiat marunt.Linga ei putem servii orice fel de carne.POFTA BUNA!

duminică, 6 iunie 2010

TRIUNGHIURI CU TELEMEA


Este o reteta foarte simpa de facut,iar pentru a o face avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 400 gr. aluat de foietaj
  • 150-200 gr. brinza telemea
  • 2 oua
Brinza telemea o dam pe razatoarea cu ochiuri mari si o amestecam cu 1 ou.Aluatul de foietaj il lasam sa se descongeleze,iar apoi il intindem pe masa de lucru presarata cu faina.Taiem aluatul in patrate,punem pe fiecare patrat 1 lingura de brinza si unim capetele in asa fel sa se formeze un triunghi.Presam cu furculita marginile triunghiurilor si le punem in tava pe hirtie de copt.Le ungem cu ou batut si dam tava la cuptor pentru aproximativ 25-30 minute( pina se rumenesc ).POFTA BUNA!



CROCHETE DE CARTOFI


Buna fetelor!Dupa cum va spuneam ca una din dorintele mele este sa mai am un copil,iata ca cu ajutorul lui Dumnezeu dorinta mea s-a implinit.Ma scuzati ca revin dupa o asa lunga pauza,dar am avut probleme cu sarcina si am mai fost internata in spital.Iar acum sa revenim la reteta,pe care eu am facut-o "la ochi",dar am sa incerc sa v-o redau pe cit posibil in gramaj:
  • 500 gr. cartofi
  • 150-200 gr. cascaval
  • 2 oua
  • 1-2 linguri de faina alba
  • sare
  • piper
  • ulei
  • pesmet
Cartofii se curata,se spala,se taie cubulete si se fierb in apa cu sare.Dupa ce au fiert se scurg de apa si se zdrobesc.(Se poate face si cu pireu de cartofi ramas).Adaugam peste cartofi cascavalul ras pe razatoarea cu ochiuri mici,faina,ouale,sare si piper dipa gust.Amestecam totul bine.Luam cu mina din compozitie si formam crochete,pe care le dam prin pesmet,apoi le prajim pe ambele parti in ulei bine incins.POFTA BUNA!