Pagini

duminică, 24 ianuarie 2010

PIZZA MELCISORI


ALUAT:
  • 1 KG. faina
  • 1 iaurt mare(400 ml.)
  • 400-450ml. lapte
  • 100ml.ulei
  • 2 cubulete drojdie
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
Din lapte,drojdie si zahar se face o maia.Se pun toate ingredientele la un loc si se framinta pina se desprinde de pe miini.

Rezulta un aluat elastic care nu se lasa la crescut.Se imparte in trei.


Se intinde o foaie care se unge cu suc de rosii mai gros,se pune peste:salam,cirnat,sunca,masline fara simburi si cascaval ras.


Se ruleaza si se taie.


Se pun in tava pe hirtie de copt,


se ung cu ou batut amestecat cu 1 lingurita de smintina.Se dau la cuptor pina se rumenesc frumos.POFTA BUNA!


CIORBA DE PUI

Ingrediente:
  • carne de pui
  • 100 gr. telina
  • 3 morcovi potriviti
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 radacina pastrinac
  • 2-3 ardei grasi rosii (eu am pus de la lada)
  • 2 galbenusuri
  • 100 gr. orez
  • patrunjel verde
  • sare
  • smintina
Se spala carnea de pui si se pune la foc in apa clocotita.Din cind in cind se ia spuma de deasupra.Intre timp curatam zarzavatul si il taiem.Morcovii ii calim separat in 2 linguri ulei.


Cind carnea este pe jumatate fiarta punem in oala si zarzavatul.Orezul se fierbe separat,se strecoara zeama de pe el si se adauga in ciorba cind aceasta e aproape gata.Ciorba se poate acri dupa preferinta:bors,bors magic,sare de lamiie.Frecam cele doua galbenuse cu smintina si le punem in oala numai dupa ce zarzavatul este fiert.Mai lasam sa dea 1 clocot si stingem focul.Deasupra se presara patrunjel verde tocat fin.POFTA BUNA!

SALATA ORIENTALA CU MAIONEZA

Ingrediente:
  • 1 kg. cartofi
  • 6 oua
  • 100 gr. masline
  • 3-4 castraveti murati
  • 2 cepe rosii
  • 300 ml. ulei
  • 2 lingurite de mustar
  • 1 iaurt mic(150 gr.)
  • sare, piper
Se spala cartofii si se pun la fiert cu tot cu coaja.Fierbem 5 oua.Cartofii fierti si curatati se taie rondele.Castravetii si ouale se taie felii.Taiem ceapa marunt.
Din ulei,oul ramas,mustar si zeama de lamiie facem maioneza,iar dupa aceea o amestecam cu iaurtul.


Se pun toate ingredientele la un loc,se potrivesc de sare,piper si se amesteca.POFTA BUNA!



luni, 18 ianuarie 2010

AMANDINA

BLAT:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri faina
  • 1 praf de copt
Se bat albusele spuma cu zaharul,se adauga galbenusurile,iar la urma se pune faina amestecata cu praful de copt si cacaoa.Se coace in tava tapetata cu hirtie de copt la foc potrivit.Dupa ce s-a racit, blatul il taiem in doua.Se pune blat il insiropam cu jumatate din urmatorul sirop:
  • 300 ml. apa
  • 150 gr. zahar
  • 1 esenta de rom
crema am facut-o cu 200 gr. fineti si 100 gr. unt frecate bine cu mixerul,am pus-o peste blatul insiropat,am pus cel de-al doilea blat,am insiropat cu restul de sirop si am portionat-o.
Glazura:
  • 150 gr. ciocolata amaruie
  • 50 ml.frisca lichida
  • 2 linguri ulei(pentru luciu)
Se topesc pe baie de aburi si se pune peste prajitura.Se orneaza cu un mot de frisca.

CHIFTELE LA CUPTOR





Ingrediente:
  • 1 kg. carne tocata
  • 3-4 oua
  • 3-4 felii de piine
  • 2 cartofi 
  • 1 caciulie de usturoi zdrobit
  • 1 legatura patrunjel verde
  • sare,piper
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
Cartofii ii curatam de coaja,ii taiem si ii punem la fiert(ca pentru pireu).Dupa ce s-au fiert ii strecuram de apa si ii pisam cu furculita.Intr-un castron mai incapator punem carnea,ouale,cartofii zdrobiti,piinea inmuiata si stoarsa,boiaua de ardei,patrunjelul tocat,usturoiul,sare,piper dupa gust si le amestecam bine.Formam cu mina umeda chiftelutele,le punem in tava pe hirtie de copt si le dam la cuptor la foc potrivit pina se rumenesc frumos.POFTA BUNA!

miercuri, 13 ianuarie 2010

SPANAC

Ingrediente:
  • 1 kg. spanac
  • 1 litru lapte
  • 2-3 linguri faina
  • 100 gr.unt
  • sare


Punem intr-o oala apa la fiert,iar cind clocoteste apa punem spanacul spalat si il fierbem 4-5 minute.Apoi il punem la scurs.
Pina se scuge spanacul facem un sos asa:punem untul la topit adaugam faina si usturoiul zdrobit,mestecam un pic si punem laptele.Amestecam repede sa nu se faca cocoloase.
Il lasam sa fiarba pina se ingroasa putin si punem spanacul.Mestecam bine totul si mai lasam pe foc 3-4 minute.
Il servim cu ce vrem.Eu am servit cu ou ochi.(asa imi place)POFTA BUNA!

PRAJITURA CU MERE

Aluat:
  • 500 gr. faina
  • 1 margarina sau 2 linguri mari de untura
  • 1 ou
  • drojdie cit o nuca
  • 200 gr. lapte
  • 2 linguri de zahar
  • putina sare
  • coaja de lamiie
Drojdia si zaharul se pun in laptele caldut.Faina se amesteca cu margarina sau untura,se pun celelalte ingrediente si se framinta un aluat.Se lasa 15-20 de minute sa se odihneasca si se imparte in doua.Se intinde o foaie se pune in tava ,peste se presara putin pesmet sau gris, punem umplutura de mere si cea dea 2 foaie peste. Se coace in cuptorul incalzit in prealabil la foc potrivit.Dupa ce s-a racit se pudreaza cu zahar pudra.
UMPLUTURA:
  • 1,500 gr. mere
  • zahar(dupa gust)
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • scortisoara
Merele se curata de coaja,se dau pe razatoarea cu ochuri mari si se pun la calit cu zaharul si zaharul vanilat.La sfirsit( cind merele s-au calit )se adauga scortisoara.Se lasa la racit si dupa ce sint reci se pun intre foi.POFTA BUNA!

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

RULOURI CU CASCAVAL

Ingrediente:
  • 1 kg. pulpa de porc
  • 350 gr. cascaval
  • 3 oua
  • faina
  • pesmet
  • susan
  • sare,piper,condimente pt. carne de porc
Se transeaza carnea ca pentru snitele,se bate si se condimenteaza.Cascavalul il taiem bucati groase cit un deget.Din carne si cascaval se fac rulouri, care se dau prin faina,ou batut si pesmet amestecat cu susan.Se prajesc in ulei incins pina se rumenesc frumos,se scot pe farfurie in care am pus servetele de hirtie ,pentru a absorbi uleiul.Se servesc ca atare sau cu ce garnitura doriti.Eu le-am mincat cu salata de varza cu maioneza.POFTA BUNA!

luni, 4 ianuarie 2010

TARTINE CU PASTA DE TON

Ingrediente:
  • 1 conserva ton in ulei
  • 100 gr. unt
  • citeva felii de lamiie
  • citeva masline
  • sare,piper
Se scurge uleiul din conserva si se paseaza cu furculita.Separat frecam untul spuma, adaugam pestele pasat, sare si piper dupa gust.Se decoreaza dupa preferinta.POFTA BUNA!

duminică, 3 ianuarie 2010

COTLET DE PORC MARINAT

Pentru aceasta reteta avem nevoie de cotlet de porc feliat(atitea felii cit aveti nevoie).Pentru marinata am folosit:1 lingurita boia dulce,1 lingurita boia iute,1 lingura miere de albine,2-3 linguri ulei si condimente carne de porc(barbeque pt. porc).Le-am amestecat pe toate la un loc, am uns carnea si am lasat-o 2-3 ore la frigider(se poate lasa si peste noapte).Se pun in tava si se dau la cuptor la foc potrivit.(atentie carnea trebuie sa ramina suculenta).Se servesc cu ce garnitura doriti.Eu am servit cu garnitura de cartofi piure.POFTA BUNA!

SALEURI CU MASLINE SI CASCAVAL

1 pachet de 800 gr. aluat foietaj
150 gr. masline fara simburi
150 gr. cascaval
1 ou pentru uns deasupra
susan

Se mai intinde un pic aluatul cu sucitoarea .Pe jumatate din aluat se pune cascavalul ras si maslinele,se acopera cu cealalta jumatate de aluat,se preseaza putin cu mina(sa iese aerul) si se taie fisii late de un deget.Se rasucesc, se pun in tava pe hirtie de copt,se ung cu ou batut si se presara cu susan.Se coc la foc potrivit pina se rumenesc putin.POFTA BUNA!

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

PRAJITURA CU COCA COLA

BLAT:
  • 5 oua
  • 300 gr. zahar
  • 100 ml. coca-cola(sau pepsi)
  • 1 lingura cacao
  • 1 praf de copt
  • 5 linguri faina
Albusele se bat spuma cu zaharul ca la bezea,se adauga galbenusurile si coca cola.Faina,praful de copt si cacaoa se amesteca la un loc si se pune peste compozitia de mai sus.Se toarna intr-o tava 30/35cm.tapetata cu hirtie de copt.Se coace la foc potrivit pina se desprind marginile aluatului de tava.Se scoate din tava si se lasa la racit.Dupa ce s-a racit se taie in doua si se pune crema.

CREMA:
Se prepara o budinca de vanilie cu 400 ml. lapte si 180 gr. zahar.Se freaca spuma cu mixerul un pachet de unt si se amesteca cu budinca racita.

GLAZURA:

400 ml. coca-cola se amesteca cu o budinca de ciocolata,zahar dupa gust si se pune la fiert.Fierbinte se pune peste prajitura si se niveleaza.Se taie dupa ce s-a racit.POFTA BUNA!