Taiem cirnatul felii si il punem un pic la prajit in ulei impreuna cu morcovul taiat cubulete pentru 3-4 minute.Adaugam si ceapa taiata marunt si mai lasam pina aceasta devine sticloasa,dupa care punem boiaua de ardei,o cana de apa si lasam la fiert pentru 15 minute acoperit cu capac.Dupa cele 15 minute punem mazarea(scursa si spalata) si mai fierbem inabusit(cu capac) pentru 5 minute.Intre timp dizolvam amidonul cu putina apa si il punem peste mazarea din oala.Din momentul in care incepe sa fiarba mai lasam 2-3 minute,punem sare si piper dupa gust,iar la sfirsit adaugam si mararul taiat marunt.POFTA BUNA!
Intindem aluatul pe masa de lucru presarata cu faina.Tehnica taierii aluatului am luat-o de aici,iar inca un sait ajutator mai gasiti aici.Taiem din aluat patrate cu latura cit dorim de mare.Eu le-am facut mai micute pentru un aspect mai frumos.Inainte de a le suprapune le-am uns cu ou batut cu smintina.Le punem in tava pe hirtie de copt,le ungem iarasi cu ou batut cu smintina,presaram susan deasupra si le dam la cuptorul incalzit dinainte pina se coc frumos. Crema de brinza,somonul afumat si smintina le punem in blender si le mixam putin.Punem cu posul un mot de crema deasupra foietajului copt si racit.POFTA BUNA!
Se spala bine caisele si li se scot simburii.Se pun intr-o oala de tuci(in care facem numai dulceata) si se zdrobesc cu blenderul.Se adauga zaharul,plicul de gelfix si se pune pe foc.Se amesteca continuu,iar din momentul in care a inceput sa clocoteasca se mai fierbe 3 minute.Fierbinte se pune in borcane curate, se pune capacul si se intorc cu fundul in sus pentru 10-15 minute.POFTA BUNA!
Se mixeaza bine untul,untura,galbenusul,zaharul si zaharul vanilat.Se adauga coaja si zeama de la lamiie,mai mixam putin dupa care punem faina amestecata cu praful de copt.Aluatul il punem la rece in folie alimentara pentru 30 minute.Din aluat se intinde o foaie groasa de 0,5 cm. care se decupeaza cu ce forme dorim.Se pun in tava pe hirtie de copt si se coc aproximativ 10-12 minute in cuptorul incalzit dinainte.Le pudram cu zahar pudra sau le ungem cu glazura de ciocolata.
Glazura de ciocolata am facut-o din 200 gr. ciocolata alba si 75-80 ml. frisca lichida topite pe baie de aburi.Am intins ciocolata cu pensula pe fursecuri,iar deasupra am pus ornamente.Pentru culoare in ciocolata alba am pus un strop de colorant galben,iar pentru culoarea verde in ciocolata colorata cu galben am pus un pic de colorant albastru.POFTA BUNA!
Amoniacul il punem in laptele incalzit si amestecam bine.Intr-un castron mixam bine untul cu zaharul,esenta de vanilie,oul si praful de sare.Adaugam peste laptele si faina cernuta.Aluatul obtinut il invelim in folie alimentara si il punem la rece pentru 2 ore.Scoatem aluatul de la rece si din el modelam bilute de marimea unei nuci,pe care le punem intr-o tava cu hirtie de copt.Coacem in cuptorul incalzit incins circa 15-20 minute.
Dupa ce s-au racit le ungem cu un sirop rosu (visine,zmeura) si le tavalim prin zahar tos.POFTA BUNA!
Aceasta reteta am gasit-o pe blogul Laurei,careia ii multumesc foarte mult pentru aceste minunate fursecuri.Am mai modificat-o putin deoarece eu la fursecuri folosesc si untura pentru a fi mai fragede,iar in loc de ou intreg pun doar galbenusul.Sint foarte bune,iar aroma lor se potriveste de minune cu aromele iernii si merg foarte bine linga un pahar cu lapte.
Ingrediente:
125 gr. unt sau margarina
100 gr. untura
150 gr. zahar pudra
2 galbenusuri
1 esenta de vanilie
1 lingurita de bicarbonat
1/2 lingurita nucsoara
50 gr. nuci macinate
400 gr. faina
un praf de sare
Iar pentru tavalit avem nevoie de:
2 linguri scortisoara
2 linguri zahar
Se mixeaza untul(margarina) si untura cu zaharul,praful de sare,galbenusurile si esenta de vanilie pina devine ca o crema. Separat amestecam faina cu bicarbonatul,nucsoara si nucile macinate dupa care se cern peste compozitia de mai sus.Se amesteca totul bine,se inveleste aluatul in folie alimentara dupa care se da la frigider pentru circa 1 ora(eu le-am lasat peste noapte). Din aluat se fac bilute de marimea unei nuci care se tavalesc prin zaharul tos amestecat cu scortisoara.Se pun in tava pe hirtie de copt si se coc in cuptorul incins in prealabil 10-12 minute.Se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca.POFTA BUNA!
In primul rind vreau sa doresc tuturor vizitatorilor mei multa sanatate,fericire,implinirea tuturor dorintelor,un an nou plin de belsug si nu in ultimul rind un sincer si calduros LA MULTI ANI!
Ingrediente:
2 galbenuse
100 gr. zahar pudra
100 gr. margarina
100 gr. untura
1 esenta vanilie
Din toate ingredientele se face un aluat,il impachetam in folie alimentara si il dam la rece pentru 30 minute.Scoatem aluatul si intindem o foaie groasa de 0,5 cm.,decupam cu formele de fursecuri,punem in tava pe hirtie de copt si dam la cuptor la foc potrivit pentru 10 minute.Lasam fursecurile la racit,dupa care le ungem cu dulceata si le lipim cite doua.Deasupra presaram zahar pudra.POFTA BUNA!