Avem nevoie de urmatoarele:
- 1 kg. faina
- 4 oua
- 100 gr. unt
- 100 ml. ulei
- 300 gr.zahar
- 75 gr. drojdie de bere
- 500 ml. lapte
- 1 esenta vanilie
- coaja rasa de lamiie si portocala
- un praf de sare
Batem bine cu mixerul 3 albuse de ou cu un praf de sare si zahar dupa gust.Adaugam nuca macinata cam 200 gr. si mestecam.Ungem bine doua tavi de cozonac cu ulei.Aluatul crescut il impartim in 4 bucati.Pe o planseta de lemn unsa bine cu ulei asezam o bucata de aluat,il intindem cu miinile, asezam rahat taiat cubulete si il rulam.La fel procedam si cu cea de-a doua foaie.ATENTIE! sa nu puneti mult rahat deoarece nu va creste la copt(200 gr. este suficient).Obtinem doua suluri pe care le rasucindule vom obtine un cozonac,care il asezam in tava.La fel procedam si cu restul de aluat pe care o sa punem umplutura de nuca.Lasam la crescut in tava 30 minute,il ungem cu galbenus de ou,dupa care il bagam la cuptorul incalzit dinainte.Lasam la cuptor pina se coace.Aicea depinde si de cum coace cuptorul.Dupa ce s-au facut ii scoatem din tavi si ii punem la racit pe o parte.POFTA BUNA!
- Faina se cerne de doua ori intr-un castron mare.Separat se freaca drojdia cu o lingura de zahar,o lingura de lapte cald si o lingura de faina.Se face o adincitura in mijlocul fainii,se pune maiaua si lasam putin la dospit(20-30 minute).Incalzim laptele si dizolvam in el zaharul si sarea.Topim untul si separam galbenusurile de albus.Dupa ce a dospit maiaua,adaugam laptele si incepem framintatul.Adaugam pe rind galbenusele,grasimea aromele si framintam energic pina obtinem un aluat elastic.Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam la crescut intr-un loc caldut ferit de curenti de aer.Pina creste aluatul taiem rahatil cubulete si pregatim umplutura de nuca astfel:
Pagini
▼
este super
RăspundețiȘtergere