Pagini

vineri, 23 iulie 2010

TORT CU DOUA MAUSSEURI DE CIOCOLATA



 Acum vreau sa va prezint cel de-al doilea tort ciocolatos din seria celor doua aniversari pe care le-am avut in familie.Acest tort l-am facut cu mare drag pentru ziua copilasului meu scump si drag asa cum mi-a cerut el.

 Blat:
  • 9 oua
  • 225 gr. zahar
  • 60 gr. budinca de ciocolata(1 plic si jumatate)
  • 30 gr. cacao
  • 150 gr. faina
  • 1 1/2 lingurita praf de copt
  • sare
Albusele le batem spuma cu un praf de sare,punem zaharul si batem in continuare pina se topeste zaharul,iar dupa aceea adaugam si galbenusurile.Faina,budinca,cacaoa si praful de copt le amestecam la un loc si le punem peste compozitia de oua si le amestecam incet pina se inglobeaza.Aluatul obtinut il punem intr-o forma de tort cu diametrul de 28 cm.,tapetata cu hirtie de copt si il dam la cuptor,( incalzit in prealabil) la foc potrivit pentru circa 30-35 minute.(Eu nu ma uit la ceas,dar cind marginile blatului se desprind de inel inseamna ca este gata).Se scoate din cuptor si se lasa la racit.Rece il taiem in trei parti egale.

Mausseul de ciocolata alba:
  • 300 gr. ciocolata alba
  • 300 ml. frisca lichida
Se pune ciocolata rupta bucati si frisca pe baie de aburi pina se topeste ciocolata.(Atentie! nu trebuie sa fiarba).Se lasa la racit,iar dupa ce este rece o mai punem pentru 2-3 ore la frigider.Se scoate din frigider si se bate cu mixerul pina devine cremoasa.

Mausseul de ciocolata neagra:
  • 300 gr. ciocolata neagra(amaruie, menaj sau cu lapte)
  • 300 ml. frisca lichida
Se prepara la fel ca mausseul de ciocolata alba prezentata mai sus.

Sirop:
  • 500 ml. apa
  • 250 gr. zahar
  • 2-3 plicuri capucino de ciocolata
  • rom dupa gust
Zaharul se face caramel,turnam apa si lasam pe foc pina se topeste zaharul.Luam de pe foc si cind mai este un pic caldut punem capucino si romul.Cu acest sirop insiropam blatul.

Glazura:
  • 200 gr. ciocolata
  • 200 ml. frisca lichida
Se pune ciocolata si frisca pe baie de aburi pina se topeste ciocolata.Se lasa un pic la racit,iar dupa aceea imbracam tortul.POFTA BUNA!

joi, 22 iulie 2010

BEZELE CU NUCA DE COCOS


 Ingrediente:
  • 3 albusuri
  • 250 gr. zahar pudra vanilat
  • 200 gr. nuca de cocos
  • sare
Albusele se bat cu mixerul si un praf de sare pina se intaresc.Adaugam zaharul si batem in continuare pina devin lucioase.Punem  nuca de cocos si mestecam usor cu o lingura de lemn sau o spatula de jos in sus pentru a nu se sparge albusul.Se pun cu spritul intr-o tava tapetata cu hirtie de copt si se pun in partea de sus a cuptorului la foc mara cu usa cuptorului intredeschisa(pentru a se usca) pentru aproximativ 40-45 minute(depinde de cuptor).Cind sint gata se lasa in tava la racit,iar dupa aceea se depoziteaza(ele fiind calde se pot lipi intre ele) in cutii care se inchid ermetic(pentru a ramine crocante).POFTA BUNA!

miercuri, 21 iulie 2010

CIORBA DE BURTA


 Cu toate ca nu-mi place carnea de vita,dar aceasta ciorba o savurez oricind cu mare placere.Multa lume zice ca este greu de facut(intradevar trebuie fiert mult la ea),dar merita tot efortul.Pentru prepararea ei avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 1 kg. burta de vita
  • 1 kg. oase de vita(rasol)
  • 2 cepe
  • 2-3 morcovi
  • 1 telina radacina
  • 2-3 buc.radacina de patrunjel
  • 5-6 galbenusuri
  • usturoi
  • smintina
  • ardei iute
  • sare
  • piper
  • otet
  • 2-3 frunze de dafin
Rasolul de vita se spala bine si se pune pe fundul unei oale,dupa care punem burta de vita,o lingura de sare si apa cit sa acopere bine oasele si burta.Se pune la fiert la foc mic pina se desprinde carnea de os.Se scot oasele,se ia carnea de pe ele si punem carnea in oala.Se adauga legumele intregi(bineinteles curatate) ,citeva boabe de piper,2-3 frunze de dafin si se mai lasa sa fiarba inca vreo 30 minute.Scoatem legumele cu o spumiera,dupa care adaugam usturoi dupa gust.Galbenusurile se freaca bine cu smintina,turnam putina zeama peste ele,stingem focul si punem dresura in oala amestecindu-se foarte incet.Servim ciorba cu ardei iute,smintina si otet dupa gust.POFTA BUNA!
PS.....Eu dupa ce scot legumele le tai cubulete si le pun inapoi in oala.

BOMBOANE RAFAELLO

 Foarte,foarte bune si rafinate in acelasi timp.Atit copii cit si oamenii mari vor fi intotdeauna incintati de ele.Pentru a le putea prepara avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 200 gr. lapte praf
  • 200 gr. unt
  • 200 gr. zahar pudra
  • 200 gr. nuca de cocos
  • esenta de vanilie(dupa gust)
  • 1 foaie de napolitana
  • alune nesarate
Inainte de toate prajim usor alunele intr-o tigaie sau la cuptor,dupa care le lasam la racit.
Untul se freaca spuma cu zaharul si esenta de vanilie.Dupa ce s-a format o pasta adaugamlaptele praf,100 gr. nuca de cocos si foaia de napolitana sfarimata.Se amesteca bine si se fac bilute de marimea unei nuci in care punem cite o aluna.Bilutele formate le dam prin nuca de cocos.POFTA BUNA! 



marți, 20 iulie 2010

CIUPERCI PANE


 O reteta usor de facut foarte buna si foarte gustoasa,iar pentru prepararea ei avem nevoie de urmatoarele:
  • ciuperci (eu am folosit champignon)
  • oua
  • faina alba
  • pesmet 
  • ulei
  • sare
  • piper
Se aleg ciuperci mari si sanatoase.Se curata de pielita,se indeparteaza codita,se spala si se presara cu sare si piper.Se lasa cam o jumatate de ora sa-si traga sare,iar dupa aceea se dau prin faina.ou batut,pesmet si se prajesc in ulei pe ambele parti pina devin aurii.Se scot pe servetele absorbante de bucatarie pentru a se scurge surplusul de uleiPOFTA BUNA! 

duminică, 4 iulie 2010

TORT CU DOUA CREME DE CIOCOLATA



 Acest tort l-am facut de ziua sotului meu.Dupa indelungi cautari pe la Laura si Miha si cu unele modificari,am reusit sa fac un tort pe gustul nostru.
Ingrediente blat:
  • 9 oua
  • 225 gr. zahar
  • 1 plic si jumatate(60 gr.) budinca de cicolata
  • 30 gr. cacao
  • 150 gr. faina
  • 1 1/2 lingurita praf de copt
Albusele se bat bine cu un praf de sare,se adauga zaharul si se bat in continuare pina se topeste zaharul,iar dupa aceea adaugam galbenusurile.Faina,budinca,cacaoa si praful de copt se amesteca toate la un loc, se adauga peste albusele batute spuma si se amesteca de jos in sus pina la omogenizare.Din compozitia rezultata am copt doua blaturi intr-o forma cu diametrul de 28 cm.Dupa racire am taiat blaturile in doua pe orizontala si am obtinut 4 foi.
  • 400 ml. apa
  • 200 gr. zahar

    Pentru mause de ciocolata:
  • 300 ml. frisca lichida
  • 300 gr. ciocolata cu lapte sau amaruie
Ciocolata se rupe bucati,se adauga frisca lichida si se pun pe baie de aburi pina se topeste ciocolata.Se lasa la racit,iar dupa ce s-a racit se bate bine cu mixerul.

Pentru crema de ciocolata alba:
  • 300 gr. ciocolata alba
  • 100 gr. unt nesarat
  • 9 linguri de frisca lichida
Se pune ciocolata si frisca pe baie de aburi sa se topeasca,iar dupa aceea se lasa la racit.Untul se bate spuma si se pune ciocolata racita si se bate in continuare cu mixerul.Rezulta o crema fina de ciocolata.

Pentru sirop:
  • 2-3 plicuri capucino de ciocolata
  • rom
Zaharul se face caramel,se pune apa si se lasa la fiert pina se topeste zaharul.Se ia de pe foc si se pune plicurile de capucino si rom dupa gust.

Glazura:
  • 200 gr. ciocolata
  • 200 ml. frisca
Se topesc pe baie de aburi,iar cind s-a racit se pune peste tort.

Asamblarea: blat insiropat, jumatate din crema de ciocolata alba, blat insiropat, mauseul de ciocolata, blat insiropat, cealalta jumatate de crema de ciocolata alba, blat insiropat, glazura.Se orneaza dupa preferinta.POFTA BUNA!